We bedanken iedereen die heeft deelgenomen aan de fotowedstrijd. Op basis van het aantal stemmen en het oordeel van de jury hebben we een winnaar. Hij wint een Wellness weekend en we wensen hem veel plezier.

Nachtheld 2017

Stel je kort voor (wie ben je, waar werk je, hoe lang werk je daar al, hoe lang werk je al nachtdiensten)

Mijn naam is Dylan Raats, ik ben directeur/eigenaar bij Corian Security, aankomende juni is dat mijn vijfde jaar.

Wat maakt jou een echte ‘nachtheld’?

Vrijwel elke nacht ben ik samen met mijn collega’s op pad om te zorgen voor de veiligheid van een breed scala aan klanten. Als nachtheld zorg ik er onder andere voor dat mensen ongestoord van hun nachtrust kunnen genieten en de volgende dag weer zonder probleem aan het werk kunnen. Ook voeren we regelmatige controles uit bij enkele bedrijven met nachtwerkers of alleenwerkers, zo houden we ook alle andere nachthelden en heldinnen veilig.

nachtster dylan nachtarbeid

Hoe vaak werk je in de nacht? (Welke tijden? Welk rooster?)

Gemiddeld werk ik zo’n 4 a 5 nachtdiensten in de week, bij piekdrukte kunnen dit er wel eens meer, we hebben verschillende diensten. Zelf draai ik de dienst op onze alarmauto welke 24/7 bemand is, merendeel van de meldingen zijn tussen 18:00 en 09:00 en in het weekend krijg je gedurende de dag ook meldingen binnen.

Hoe ervaar jij het werken in de nacht?

In het begin was het erg zwaar, je bent dan nog zoekende naar de juiste balans tussen werk en rust. Nu ik die balans heb gevonden ben ik zo gewend geraakt aan het werken van nachtdiensten dat ik niet helemaal zonder zou kunnen. Daarbij komt dat ik van nature al een nachtbraker ben!

Waar haal je je energie vandaan?

Niet teveel koffie drinken, maximaal 3 bakjes aan het begin van de dienst en de rest van de dienst zoveel mogelijk water blijven drinken. Voldoende maar zeker op tijd je rust pakken, het is belangrijk dat je van dag tot dag naar je lichaam luistert, geen enkele nacht is het zelfde. Daarnaast sport ik sinds enkele maanden weer 2 keer in de week, ik merk dat dit meer energie geeft en ook na een nachtdienst fitter wakker wordt.

Hoe ziet er een typische nachtdienst voor je uit? (welke werkzaamheden, welke bijzonderheden, wellicht een leuke ervaring of verhaal).

Een typische nachtdienst bestaat uit een lijst met vaste controles van panden en terreinen, het sluiten en openen van panden en het reageren op inbraak en brandalarmen. Elke melding is anders, je weet nooit wat je kan aantreffen, gelukkig is merendeel van de meldingen loos.
Bij de meldingen waar wel wat aan de hand is geeft het een enorme kick als we door snel en kordaat optreden samen met de hulpdiensten erger kunnen voorkomen of boeven kunnen vangen!

Wat zijn de grootste voordelen?

Weinig verkeer op de weg, even heerlijk kunnen genieten van de nachtelijke rust. Maar het mooiste bijkomende voordeel is toch wel dat we heel vaak de zonsopgang mogen meemaken.

En de nadelen?

Natuurlijk het werken tijdens feestdagen en het feit dat veel organisaties en bedrijven waarmee je iets moet regelen voor bijvoorbeeld je administratie niet zijn ingericht op de 24 uurs economie waardoor je noodgedwongen soms langer wakker moet blijven of eerder je bed weer uit moet.

Wat wil je nog meegeven aan alle andere nachtwerkers?

Luister echt goed naar je lichaam en pak voldoende maar vooral op tijd je rust, een nachtje doorhalen is echt niet zo “stoer” als de meeste denken, je hebt er alleen jezelf mee.