“Ik heb het gevoel dat er een urenklok in mijn hoofd loopt. Relatief en absoluut. Ik zwem er een beetje tussendoor. In mijn klokkencollectie komen deze twee aspecten samen” – Maarten Baas

Op Schiphol heb je vast wel eens die klok gezien waar een klein mannetje bij het verstrijken van elke minuut de wijzers uitwist en opnieuw tekent. Dat is het werk van de bekende autonoom ontwerper Maarten Baas. Als een van de invloedrijkste Nederlandse ontwerpers staat Baas ook bekend om zijn bijzondere kunstwerken, zoals zijn bijzondere gekleide stoelen. Baas stelt het volgende over tijd: “Als je gewoon de tijd meemaakt, dan weet je nooit precies hoe lang een minuut duurt. Dat is mijn voornaamste reden om klokken te creëren. Mijn collectie van klokken gaat over het gegeven dat die minuten in feite relatief zijn, en dat elke minuut weer opnieuw een mensenwerk is.” Maar hoe gaat Maarten Baas zelf met zijn tijd om als succesvolle autonoom ontwerper?

“Ik heb mijn dagen en weken over het algemeen niet strak gepland. Dat doe ik uiteraard wel wanneer ik op een dag allemaal afspraken achter elkaar heb. Mijn werk is zo open en gevarieerd dat het moeilijk te voorspellen is hoe lang ik met iets bezig ben. Heel nauwkeurig plannen is in mijn geval lastig. Ik laat het mezelf vaak genoeg toe om een nutteloos wezen te zijn. Ik hoop dan dat het ergens goed voor is. Hoe het dan precies allemaal werkt, dat weet ik niet. Er is ook niet een direct verband met twee dagen niks doen en dan in één keer de ideeën alsnog als rijpe appeltjes voor het oprapen krijgen. Zo werkt het niet.”

In het nieuwe boek De Tijd van Succes wordt Maarten Baas, samen met elf andere BN’ers, geïnterviewd over het onderwerp tijd. Wil je meer weten over Maarten Baas en andere succesvolle BN’ers hun visie op tijd?
Klik dan hier voor informatie of om gelijk te bestellen