Namens Stichting Time Design zijn gedurende de Nacht van de Arbeid twee groepjes op pad geweest om #nachthelden te verrassen. Onderstaand verslag is er één in de reeks van twee. Dit zijn de ervaringen van Kees en Daniël. De ervaringen van Isabel, Steffie en Lisa kunt u hier lezen.

De groep #nachthelden die Daniël en Kees mochten verrassen waren de werknemers van Siza. Siza biedt ondersteuning en zorg aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking en aan mensen met autisme of niet-aangeboren hersenletsel. De dienstverlening van Siza loopt uiteen van ondersteuning thuis tot aan 24-uurs zorg in een woongroep en van behandeling tot begeleiding naar werk. Hieronder beantwoorden Daniël en Kees vijf vragen over hun ervaring met het werken in de nacht!

Hoe vonden jullie het om de werkzaamheden te zien van de medewerkers van Siza?

Daniël:

Het was erg leuk om er in het holst van de nacht op uit te trekken en om te zien dat er zoveel mensen dan hard aan het werk zijn.

Kees:

Het was best indrukwekkend om te zien dat er nog zo veel gebeurd in de nacht. Erg belangrijk werk waarbij de medewerkers van Siza de verantwoordelijkheid hebben om bewoners op afstand te monitoren. In sommige gevallen moet er dan direct actie worden ondernomen door de medewerkers en gaat het om kwesties van leven of dood.

Wat is jullie het meest bijgebleven/opgevallen tijdens de Nacht van de Arbeid?

Daniël:

Dat er veel activiteiten en processen slechts doorgang kunnen vinden als er mensen bereid zijn om in de nacht te werken.

Kees:

Wat me opviel is dat er met zoveel passie gewerkt wordt, de inzet en betrokkenheid zijn erg groot. Daarbij moet je er als persoon geschikt voor zijn, dat kan niet iedereen. Sommigen genieten er zelfs van. Het geeft wel een sterk gevoel van teamspirit.

Hoe hebben jullie de reacties ervaren van de nachtwerkers bij Siza?

Daniël:

De nachtwerkers van Siza waardeerden onze Nunches zeer. Vanwege privacy konden we helaas niet meekijken met de medewerkers tijdens hun werk.

Kees:

De reacties waren erg positief, ik hoop dat ze het initiatief gewaardeerd hebben.

Merkten jullie in de dagen na de Nacht van de Arbeid iets aan jullie ritme?

Daniël:

Ik kon de volgende dag uitslapen dus dat scheelde, maar ik had wel een beetje een jetlag.

Kees:

Ik kon merken dat maar één avondje langer werken je erg uit je ritme haalt, dus voor de medewerkers moet de impact nog vele malen groter zijn, best heftig lijkt me.

Zouden jullie in de nacht willen werken in de toekomst?

Daniël:

Het lijkt me erg zwaar en ik ben erg gehecht aan mijn nachtrust dus ik denk van niet.

Kees:

Nee, zeker niet, ik ben dan te veel uit mijn ritme. Het lijkt me erg zwaar, fysiek en mentaal.

De Nacht van de Arbeid wordt ook mede mogelijk gemaakt door Déhora Consultancy Group.