Onze economie kan niet zonder nachtarbeid

In onze 24-uurs economie gaat het werk ook ’s nachts gewoon door

Soms kan het werk niet blijven liggen tot de volgende dag. Het is daarom belangrijk dat er ook ’s nachts gewerkt wordt. Dit geldt o.a. voor het werk van hulpdiensten, ziekenhuizen, luchtvaart, beveiliging, drukkerijen, bakkers, fabrieken of storingsdiensten. Nachtwerk is echter niet vanzelfsprekend. Mensen die ‘s nachts werken hebben vaak met verschillende fysieke en sociale uitdagingen te maken. Bovendien is de kans op bedrijfsongevallen en fouten aanzienlijk groter tijdens de nachtelijke uren. De juiste structurele maatregelen kunnen ervoor zorgen dat medewerkers de nachtdiensten zo gezond mogelijk doorkomen.

Wanneer er meer dan één uur wordt gewerkt tussen 00:00-06:00 spreekt men officieel van een nachtdienst. In dat geval is ook de wet- en regelgeving met betrekking tot nachtarbeid van kracht. Zo mag je bijvoorbeeld niet onbeperkt werken in de nacht en zijn er regels opgesteld om ervoor te zorgen dat je genoeg rust krijgt.

Wat kan mijn werkgever doen om de lasten van nachtarbeid te verlichten?

Voor werknemers die werken in de nacht is het belangrijk gebruik te kunnen maken van goede voorzieningen. Denk hierbij aan werkplekken met voldoende licht, voorzieningen om eten klaar te kunnen maken en te nuttigen. Ook voldoende mogelijkheden om op een prettige manier van je pauze te genieten, kunnen de lasten van nachtarbeid wat verlichten. Bijvoorbeeld door even naar buiten te kunnen gaan of tijd door te brengen met collega’s. Daarnaast kan de werkgever ook rekening houden met veiligheidsmaatregelen die ’s nachts gelden. Denk bijvoorbeeld aan parkeervoorzieningen dichtbij de werkplek.

Het belang van een doordachte personeelsplanning

De personeelsplanners zijn zeer belangrijk voor de organisatie. Zij kunnen veel betekenen en zijn vaak het eerste aanspreekpunt. Goed opgeleide planners met kennis van werktijdenergonomie en kennis over de regels van de Arbeidstijdenwet kunnen je voorzien van tips om de ongemakken van werken in de nacht zoveel mogelijk te verminderen. Ook in de ontwikkeling van de roosters kunnen de planners verschillende technieken toepassen om meer rekening te houden met de biologische klok en sociale activiteiten. Hiermee kunnen roosters zowel lichamelijk als sociaal gezonder worden. Vraag daarom de personeelsplanner, de afdeling personeelszaken of de ondernemingsraad welke maatregelen er in de organisatie voor nachtarbeiders worden genomen. Vraag ook welke mogelijkheden er zijn om gezond en duurzaam aan het werk te blijven tijdens de nacht.

Andere aandachtspunten voor nachtarbeid